Ik vond het alleen al zo mooi dat Marijke om toestemming vroeg. Het gaf me echt een heel prettig en veilig gevoel. En alles wat Marijke deed legde ze uit. Jemig, als ik dit eerder had geweten was ik nooit ergens anders heen gegaan! Echt heel professioneel. Miranda, 46 jaar

Anticonceptie specialiste

De Vrouwkundige biedt je informatie over alle vormen van anticonceptie, de voor- en nadelen en de beste optie voor jou. Jij bepaalt waar jij je goed bij voelt op basis van de informatie die ik jou aanbied. Geen vraag of wens is te gek. Ook als je vanuit persoonlijke overwegingen geen (hormonale) anticonceptie wilt, maar toch liever niet zwanger wilt worden, kan ik je helpen met uitleg over je cyclus en over natuurlijke manieren van anticonceptie.

Het voorschrijven, plaatsen en verwijderen van anticonceptie kan de Vrouwkundige voor je doen in een veilige omgeving met alle tijd en ruimte zodat jij je op je gemak voelt.

Kijk hieronder voor meer informatie over welke mogelijkheden er zijn!

Spiraaltje

Een vaak ankervormig dingetje van een paar cm, bestaande uit kunststof en daaraan koper of hormonen toegevoegd. Bij het hormoonspiraaltje kan het zijn dat je menstruaties verminderen of zelfs weg blijven. Bij het koperspiraaltje kunnen bloedverlies en/of pijnklachten tijdens de menstruaties heel soms juist toenemen.

Groot voordeel van deze vorm van anticonceptie is dat het spiraaltje 5 tot 10 jaar kan blijven zitten en dat je niet dagelijks hoeft te denken aan anticonceptie.

Een nadeel is dat het door een gynaecoloog, huisarts of verloskundige moet worden ingebracht en verwijderd en dat je de timing van je menstruatie niet kan regelen. Ook ben je niet beschermd tegen SOA's.

De Vrouwkundige neemt haar tijd om het spiraaltje bij je te plaatsen. Alles op jouw tempo! Heb je dus een negatieve ervaring bij een arts, weet dan dat je bij de Vrouwkundige niet met 10 minuten weer buiten hoeft te staan. We plannen eerst 45 minuten in voor een adviesgesprek. Tijdiens dit gesprek nemen we ruim de tijd, zodat jij al jouw vragen kunt stellen. Tijdens het gesprek kun je de verschillendevormen spiraaltjes zien en aanraken en kennismaken met de ruimte en de Vrouwkundige, zodat je zo veel mogelijk op je gemak bent. Voor de plaatsing van het spiraaltje plannen we daarna nog eens 45 minuten.

Veel zorgverzekeraars vergoeden (deels) de plaatsing. Je rekent af bij de Vrouwkundige en kunt nadien de factuur bij je zorgverzekeraar indienen. Het kan wel handig zijn om van tevoren even na te gaan of het wordt vergoed.

Het verwijderen en/of plaatsen van een spiraal kost bij de vrouwkundige € 67,01, Je dient zelf het spiraal bij de apotheek aan te schaffen met een recept dat je krijgt na het adviesgesprek. De kosten van het spiraal verschillen per soort.

Anticonceptiestaafje

Een kunsstof staafje zo groot als een lucifer dat onder de huid, aan de binnenkant van je bovenarm wordt geschoven. Klinkt eng, valt reuze mee! De Vrouwkundige bereidt je goed voor over de procedure en verdooft de plek zodat je er niks van voelt. Het is een hormonale vorm van anticonceptie die 3 jaar kan blijven zitten. Je blijft vaak gewoon menstrueren, soms lichter dan eerst, soms onregelmatig.

Een groot voordeel is dat je zelf kunt controleren of het staafje nog goed zit, je er geen last van hebt tijdens de seks en je 3 jaar beschermd bent zonder dat je er aan hoeft te denken.

Een nadeel is dat deze vorm niet bij iedereen even goed werkt. Soms kan je door klachten moeten besluiten het staafje te laten verwijderen voordat de 3 jaar om zijn. Houd er ook rekening mee dat je niet beschermd bent tegen SOA's.

Veel zorgverzekeraars vergoeden (deels) de plaatsing. Je rekent af bij de Vrouwkundige en kunt nadien de factuur bij je zorgverzekeraar indienen. Het kan wel handig zijn om van tevoren even na te gaan of het wordt vergoed.

Het verwijderen en/of plaatsen van een implanonstaafje kost bij de vrouwkundige € 67,01. Je dient zelf het staafje bij de apotheek aan te schaffen met een recept dat je krijgt na het adviesgesprek. Het implanonstaafje kost ongeveer € 130,00.

Prikpil

Elke 3 maanden haal je deze prik met hormonen. Je kan wel blijven menstrueren maar de hormonen zorgen ervoor dat er geen (goede) eisprong is. De prik krijg je van de Vrouwkundige in je bilspier of bovenarmspier of net onder de huid in de bovenarm toegediend. Dit is afhankelijk van welk merk je krijgt.

Het voordeel is ook hier dat je er zelf niet dagelijks aan hoeft te denken.

Een nadeel is dat je er niet mee kunt stoppen als het niet goed bevalt... Je moet de 3 maanden door tot de prik is uitgewerkt. Je kunt wel het een en ander doen aan eventuele klachten! Een nadeel op de lange termijn is dat deze vorm van anticonceptie heel langzaam opstapelt. Hoe langer je de prikpil krijgt, hoe meer 'resthormonen' er nog in je bloed blijven. Het kan soms wel 2 jaar duren voor je deze kwijt bent. Dus wanneer je een kinderwens hebt kan het nog wel een tijdje duren voor je weer een normale eisprong hebt en weer vruchtbaar bent.

De prikpil beschermd niet tegen SOA's.

Sterilisatie

Deze vorm van anticonceptie is een definitieve vorm en dus alleen passend wanneer je zeker weet dat geen kinderen (meer) wilt. De sterilisatie kan zowel bij de man als de vrouw plaatsvinden. De zaadleiders of eileiders worden dan afgesloten of doorgeknipt. Dit gebeurt bij de gynaecoloog. De Vrouwkundige kan je er wel het een en ander over vertellen.

Voordeel van sterilisatie is dat het 100% betrouwbaar is en je nooit meer hoeft te denken aan anticonceptie.

Nadeel is juist dat het niet meer is terug te draaien (er zijn uitzonderingen) en dat het niet beschermd tegen SOA's. Je blijft overigens ook alle hormonale schommelingen houden als vrouw omdat de eisprong er nog steeds is. Je hebt dus gewoon een menstruatie met alles wat erbij hoort.

Anticonceptiering

Het is een zachte, flexibele ring van ongeveer 5 cm en je kunt hem zelf inbrengen. Je voelt hem in principe niet zitten en kunt gewoon sporten en zwemmen. Je verwijdert hem na 3 weken, menstrueert en plaatst dan weer een nieuwe ring. Je hoeft er dus niet elke dag aan te denken! Nog een voordeel is dat je hem maximaal 3 uur mag uit doen, dit kan fijn zijn wanneer je seks hebt. Vergeet hem vervolgens niet weer in te doen!

Een nadeel is dat je meer last kan hebben van vaginale schimmelinfecties. Deze schimmelinfecties zijn goed te behandelen maar je kunt er wel klachten van hebben. Ook bij deze vorm van anticonceptie ben je niet beschermd tegen SOA's.

De Vrouwkundige kan na een gesprek de ring voorschrijven indien gewenst.

Anticonceptiepleister

De naam zegt het al: het is een pleister. Een huidkleurige, flexibele, vierkante pleister van 4,5 cm. Je plakt hem elke week op een nieuw stukje droge, schone en intacte huid op je bil, rug, bovenarmen of buik. Na 3 weken heb je een pleistervrije week om vervolgens weer te beginnen. De hormonen worden dus via de huid op genomen en je hoeft niks te slikken. De hoeveelheid hormonen die in je bloed komen zijn constant en je hoeft niet dagelijks eraan te denken.

Een nadeel van de pleister is dat het los kan laten of kan gaan irriteren wanneer je niet goed tegen bruine pleisters kunt. Wanneer de pleister los komt moet je binnen 24 uur een nieuwe pleister plakken om voldoende beschermd te zijn tegen een zwangerschap. De pleister blijft gewoon goed zitten bij het sporten of zwemmen!

Bij vrouwen die zwaarder zijn dan 90 kilo kan de pleister minder betrouwbaar zijn.

Je bent met de pleister niet beschermd tegen SOA's.

De Pil

Deze vorm is het meest gebruikt in Nederland. Er zitten hormonen in die ervoor zorgen dat je niet zwanger kunt worden. Er zijn veel soorten anticonceptiepillen en wat de meeste vrouwen niet weten kan de ene Pil soms beter voor je werken dan de ander. Heb je bijvoorbeeld veel last van hormoonschommelingen (PMS/PMDD) dan is de ene Pil meer geschikt voor jou, maar heb je meer last van veel bloedverlies, dan is de andere Pil weer geschikter.

Een voordeel van de Pil is dat je invloed hebt op de duur van je cyclus, je kan de Pil doorslikken wanneer je menstruatie niet goed past in je planning.

Een nadeel is dat je er elke dag aan moet denken en dat je een aanvullende vorm van anticonceptie moet gebruiken wanneer je de Pil vergeet. Ook kan je niet altijd hormonen slikken en kan het dus voorkomen dat de Pil niet mag of niet geschikt is op dat moment. Weet dat de Pil je niet beschermd tegen SOA's.

De Vrouwkundige kan jou helpen de juiste Pil te vinden. Aan de hand van een vragenlijst en een gesprek kunnen we kijken naar de meest geschikte vorm van anticonceptie voor jou.

Barrièremethoden

Het woord zegt het al: je voorkomt dat sperma de baarmoeder in kan en zo voorkom je een bevruchting. Je hebt het condoom voor de man en de vrouw en je hebt het cervixkapje (pessarium).

Het condoom heeft als groot voordeel dat het ook SOA's voorkomt en geen hormonen bevat. Nadeel is dat je seks moet onderbreken terwijl je het om doet en het condoom kan scheuren of afgaan.

Het cervixkapje kun je als vrouw zelf in brengen en moet altijd gebruikt worden in combinatie met zaaddodende creme. Je moet het cervixkapje minimaal 6 uur laten zitten na de seks om zeker te weten dat het veilig is. Voordeel t.o.v. condoom is dat je het 2 uur voor de seks al kunt inbrengen en dat je het tot 2 jaar kan gebruiken, als je het maar goed schoon maakt. Het cervixkapje beschermt NIET tegen SOA's.

Natuurlijke vormen van anticonceptie

Naast al de boven genoemde opties bestaan er ook methoden van anticonceptie waarbij je kijkt naar je lichamelijke signalen en zo kunt achterhalen wanneer je vruchtbare dagen zijn. Je gebruikt dus alle kennis die je zou willen toepassen om zwanger te worden juist om dit niet te laten gebeuren. Deze methoden zijn wat minder betrouwbaar omdat elk lichaam anders is en anders reageert op prikkels van buitenaf. Denk hierbij aan onregelmatige cyclus, stress, ziekte, enz.

Toch kan dit een passende vorm zijn voor jou als je bijvoorbeeld een vaste relatie hebt maar waar nu een zwangerschap nog niet op de planning staat. Of wanneer je partner in het buitenland woont en de kans dat je zwanger kan worden hiermee al verkleint omdat je elkaar niet veel ziet.

Bij de natuurlijke vormen van anticonceptie is het heel erg belangrijk om goede voorlichting te krijgen en goed te weten wat je valkuilen zijn. Daarom raadt de Vrouwkundige je aan in gesprek te gaan met een zorgverlener, alvorens je gebruik maakt van deze methode. Ga zeker niet uit van een app op je telefoon want deze is niet voor jou op maat ontworpen.